fbpx

Lastenhuoneen verhot – Kattava opas verhojen valintaan

Lapsen yleisen terveyden ja kehityksen kannalta uni on merkittävässä asemassa. Mitä tulee unen laadun parantamiseen, yksi usein huomiotta jätetty tekijä, on hankkia oikeanlaiset lastenhuoneen verhot. Etenkin kesällä valoisuus voi lyhentää nukkumisaikaa radikaalistikin.

Aikuinenkin tietää, että huonosti nukuttu yö vaikuttaa mielialaan, käyttäytymiseen, jaksamiseen sekä keskittymiskykyyn. Lapsen unta voivat häiritä monet tekijät, jolloin lepoa ei tule riittävästi. Näitä tekijöitä ovat esimerkiksi valot, äänet, lämpötila tai muuten vain epämukava nukkumisympäristö. Ongelmien ratkaisemisen jälkeen voidaan luoda suotuisa uniympäristö ja varmistaa, että lapsi saa suositellun määrän unta.

Tässä artikkelissa autamme sinua saavuttamaan ihanteellisen uniympäristön yksinkertaisesti neuvomalla, miten valita oikeanlaiset lastenhuoneen verhot nukkumista silmällä pitäen.

Näin lastenhuoneen verhot vaikuttavat uneen

Laadukas uni ja nukkuminen ylipäätään ovat lapsille äärettömän tärkeitä tekijöitä, sillä uni tukee niin fyysistä ja psyykkistäkin hyvinvointia. Unen aikana keho vapauttaa kasvuhormoneja, jotka ovat välttämättömiä kehityksen kannalta.

Uni vaikuttaa moniin ihmiskehon toimintoihin, kuten muistin kehittämiseen, oppimiskyvyn parantamiseen sekä tunteiden säätelyyn. Riittävästi nukkuvat lapset ovat yleensä valppaampia ja keskittyvät paremmin.

 

Kolme keskeistä tekijää

Unen laatuun vaikuttaa kolme keskeistä tekijää: valo, ääni ja makuuhuoneen suunnittelu. Nämä voivat vaikuttaa merkittävästi lapsen unen laatuun.

Hillityt ja neutraalit värit, sävyltään lämmin valo tai yölamppu sekä luontoteemainen sisustus auttavat tutkitusti lasta rauhoittumaan pitkän päivän päätteeksi. Vahvat, kirkkaat värit stimuloivat ja saattavat huomaamatta lisätä lapsen energisyyttä.  

Lisäksi altistuminen valolle, erityisesti kirkkaalle tai keinovalolle, voi häiritä lapsen unirytmiä. Valo estää melatoniinin eli yöhormonin vapautumista. Melatoniinin tehtävänä on säädellä kehon vuorokausirytmiä. Sen erittymistä määrittelee valon ja pimeyden vaihtelu. Paremman unen saavuttamiseksi onkin siis tärkeää minimoida makuuhuoneeseen tuleva valo, erityisesti illalla ja yöllä.

Erinomainen vaihtoehto valon blokkaamiselle ovat pimennysverhot tai pimennyskaihtimet. Pimennyskaihtimet on valmistettu tehokkaasti pimentävästä kankaasta, joka ei päästä valoa lävitseen. Tällaiset lastenhuoneen verhot parantavat lapsen unta ympäri vuoden. Kesäisin auringonvalo ei herätä liian aikaisin ja pimeinä vuodenaikoina sisään heijastavat katuvalot eivät häiritse unta.

Toinen suuri häiriötekijä on melu ja äänet. Olipa kyse liikenteen äänistä, haukkuvista koirista tai kodin sisältä kantautuvista äänistä, liiallinen melu estää nukahtamista. Hiljaisen ja rauhallisen uniympäristön luominen takaa keskeytymättömän unen.

Pimennyskaihtimet on valmistettu kaksikerroksisesta kennokankaasta. Kangas imee äänivärähteyä hyvin itseensä ja vaimentaa siten liiallista melua. Ääntä vaimentavat verhot ovat

hyödyksi erityisesti sellaisille lapsille, jotka häiriintyvät helposti ulkoa kantautuvista äänistä, kuten liikenteen tai rakennustyömaan melusta.

 

Lastenhuoneen verhojen turvallisuus

Ylipäätään lasten makuuhuoneen sisustus ja tunnelma voivat vaikuttaa suuresti nukkumiseen. Sekava tai liian stimuloiva ympäristö voi vaikeuttaa lapsen rentoutumista ennen nukkumaan menoa, mikä taas saattaa johtaa levottomiin öihin. Rauhallinen ja rauhoittava ympäristö edistää parempaa unta, kun lapsi tuntee olonsa turvalliseksi.

Verhojen valinnassa on myös huomioitava turvallisuusseikat. Suurimpana huolenaiheena ovat useimmiten verhoissa olevat säätö- tai koristenarut, jotka aiheuttavat vakavan loukkaantumisriskin. Lapsi voi leikkiessään takertua naruihin. Toinen ongelma verhojen osalta on se, että lapsi voi temmeltäessään onnistua vetämään alas painavatkin verhotangot.

Narujen kanssa voi tapahtua hetkessä traagisia onnettomuuksia, jopa aikuisen ollessa lähellä. Siksi on tärkeää valmistaa, että verhojen säätönarut eivät jää roikkumaan vapaina.

Mainitsemisen arvoista onkin, että meillä Trendi Kaihtimen tuotteissa ei ole vaarallisesti roikkuvia säätönaruja tai muita riskitekijöitä. Autamme valitsemaan juuri teidän perheelle sopivat verhoratkaisut. Verhot mitataan ja asennetaan aina lapsiturvallisesti asiantuntevan tiimimme toimesta.

 

Verhovalinnan vaikutus huoneen lämpötilaan

Jo aiemmin mainitut pimennysverhot auttavat myös säätelemään lastenhuoneen huonelämpötilaa. Valikoimamme pimennyskaihtimissa on ulkopuolella vaalea kangas, joka heijastaa auringosta tulevan lämpösäteilyn pois. Talven varalle niissä on eristävä ilmatasku, joka pitää pakkasen ja viiman loitolla.

Koska pimennyskaihtimet asennetaan ikkunan väliin, niiden kanssa voi hyvin käyttää myös lastenhuoneen sisustukseen sopivia sivuverhoja. Kun pimennysverhot pitävät huolen pimennyksestä, voit valita sivuverhojen kangasmateriaalin vapaammin.

Luomalla nukkumaanmenorutiinin, joka sisältää pimennysverhojen sulkemisen, on mahdollista viestittää lapsen kehollekin, että nyt on aika mennä höyhensaarille.

 

Lastenhuoneen verhot Trendi Kaihtimen valikoimasta

Vieläkö teillä odotellaan nukkumattia kylään? Onko unihiekat vähissä?

Tutustu tuotevalikoimaamme ja paranna perheenne nukkumista! Suosittelemme laadukkaamman unen saantiin esimerkiksi täysin valon läpäisemättömiä pimennyskaihtimia

Hanki laadukkaat ja kotimaiset lastenhuoneen verhot meiltä mittojen mukaan valmistettuna. Palveluumme kuuluu aina mittaus ja asennus, jotta verhojen olisi sinulle mahdollisimman vaivatonta.