fbpx

Makuuhuoneen verhot – Kattava opas verhojen valintaan

Sen vaikutuksen huomaa heti. Jos yöllä ei ole saanut kunnolla nukuttua, menee koko päivä uupuneena ja sumuisena. Uni on välttämätöntä yleisterveydellemme ja hyvinvoinnillemme.

Unen aikana yhtä lailla keho ja mieli lepää nollaten päivän tapahtumia. Näin voimme herätä virkeänä ja valmiina ottamaan uuden päivän vastaan. Uniongelmat ovat silti hyvinkin yleinen ja ikävä vaiva.

Monet ihmiset kamppailevat saadakseen kunnon yöunet. Sängyssä pyöritään ja kääntyillään, eikä tarvittavaa lepoa saada. Unen laatuun voivat vaikuttaa monet tekijät, mukaan lukien ulkoiset ärsykkeet sekä makuuhuoneeseen luotu ympäristö.

Makuuhuoneen verhot ja niiden valinta vaikuttaa suuresti unen laatuun. Tässä artikkelissa opastamme kattavasti nukkumisen kannalta ihanteellisten verhojen valinnassa sekä millaisia ominaisuuksia hyvissä makuuhuoneen verhoissa on.

Pimentävyys on makuuhuoneen verhojen tärkein ominaisuus

Oikeanlaisten verhojen valitseminen makuuhuoneeseen tarjoaa apuja parempaan uneen. Pimennysverhojen käyttö suojaa unitilaa ei-toivotulta valosaasteelta. Oli kyse talvisin hyvin valaistusta kadusta tai varhaisen aamun auringonpaisteesta, pimennysverhot auttavat ylläpitämään rauhallista, unta edistävää ympäristöä.

Makuuhuoneen verhot hallitsevat luonnollisesti valon säätelyä ja tällä onkin ratkaiseva rooli terveellisen unimallin edistämisessä. Valoa tehokkaasti estävien verhojen valitseminen auttaa luomaan pimeän ja rauhoittavan ympäristön viestittäen aivoillemme, että on aika levätä. Näin nukkuminen onnistuu mihin aikaan vuorokaudesta tahansa, joka on erityisen merkittävä asia etenkin vuorotyötä tekeville ihmisille. Silloin on nukuttava, kun työrytmi sen sallii.

Valon puuttuminen stimuloi melatoniinin tuotantoa, sillä täysi pimeys laukaisee melatoniinin vapautumisen. Melatoniini on hormoni, joka säätelee uni- ja valvejaksoja mahdollistaen nukahtamisen nopeammin.

 

Verhomallien pimentävyydessä on eroja

Altistuminen valolle, olipa se sitten luonnollista tai keinotekoista, häiritsee vuorokausirytmiämme ja vaikeuttaa siten nukahtamista. Myös ulkoa tuleva melu voi olla erittäin häiritsevää ja aiheuttaa useita heräämisiä läpi koko yön.

Ei ole yhdentekevää, mistä pimennysverhonsa hankkii. Usein markettilaatuiset pimennysverhot eivät pimennä huonetta riittävästi, toisin kuin laadukkaasta materiaalista valmistetut mittatilausverhot, jotka myös sopivat täydellisesti kotisi ikkunaan.

Jos makuuhuoneesi ikkunassa on kaksinkertaiset ikkunalasit, joista toinen avautuu sisäänpäin, on tehokkain pimennyskeino lasien väliin asennettavat pimennyskaihtimet. Ikkunan väliin asennetaan huomaamattomat pimennyslistat, jotka estävät valon pääsyn sisään kaihtimen reunoilta. Jos ikkunaa ei voi avata, rullamalliset pimennysverhot ovat paras vaihtoehto.

Uni on asia, jonka suhteen ei kannata valita halvinta, sillä nämä valinnat vaikuttavat suoraan myös terveyteen.

 

Verhoilla voidaan säädellä makuuhuoneen lämpötilaa

Makuuhuoneen lämpötilaa säätämällä luodaan uniystävällinen ympäristö. Nykyään Suomessakin kesäkuukausina ikkunoista loimottava auringonvalo voi lämmittää makuuhuonetta radikaalisti, tehden siitä haastavan nukkua.

Makuuhuoneen lämpötilan ylläpitäminen miellyttävänä on osa ihanteellisen uniympäristön luontia, sillä liian kuuma tai kylmä lämpötila vaikeuttaa syvään uneen pääsyä. Syvän unen vaihetta pidetään oppimisen ja muistin kannalta usein tärkeimpänä, mutta uusimpien tutkimusten mukaan myös REM-unella on osuutensa oppimiseen.

REM-unen jaksot ajoittuvat yön aikana noin 90 minuutin jaksoihin. Termi “REM” tulee englannin kielen sanoista “rapid eye movements”, sillä REM-unessa nukkuja liikuttelee silmiään luomien alla.

Pimennysverhojen valitseminen makuuhuoneeseen auttaa pitämään lämmön poissa. Trendi Kaihtimen pimennys- ja rullaverhoissa on ulkopuolella vaalea kangas, joka heijastaa auringon säteilyä pois. Talvella taas niihin jää kennorakenteen takia eristävä ilmatasku, joka pitää pakkasen ja viiman loitolla ja alentaa kodin lämmityskustannuksia.

 

Makuuhuoneen verhot voivat vaimentaa myös ääntä

Valon lisäksi verhot toimivat ääntä vaimentavana ja pitävät makuuhuoneen hiljaisepana. Liikenteen ei-toivotut äänet tai naapurista tuleva remonttimelu voivat olla erittäin häiritseviä, estäen nukahtamasta tai herättävät unen aikana.

Kaihdinmallisten pimennysverhojen kennorakenne imee itseensä ääniaaltoja ja minimoi niiden vaikutusta uneen. Investoimalla äänieristettyihin verhoihin voit luoda rauhallisen uniympäristön, jossa ei ole ulkoisia häiriötekijöitä.

 

Moottoroitu verhoratkaisu tuo makuuhuoneeseen ripauksen luksusta

Vaikka verhomateriaalien valinta ja valonsäätökyky ovatkin osaltaan tärkeitä, ei mukavuustekijöitäkään voi jättää huomiotta. Esimerkiksi moottorisoidut pimentävät rullakaihtimet tarjoavat saumattoman ratkaisun, jonka avulla verhoja voi avata ja sulkea mukavasti, suoraan sängystä.

Napin painalluksella voi säätää vaivattomasti makuuhuoneen valon tasoa, yksityisyyttä ja äänieristystä. Tämä on arjen luksusta, joka mahdollistaa sen, että voit levätä sängyssä vielä hetken pidempään ja antaa auringon valon herätellä sinut lempeästi.

 

Verhovalinnan vaikutus makuuhuoneen sisustukseen

Verhoja valittaessa paremman unen takaamiseksi, ei loppupelissä ole kyse vain valon hallinnasta, vaan myös materiaalista sekä väreistä. Makuuhuoneen verhojen materiaalin tulee varmasti estää valon pääseminen huoneeseen.

Makuuhuoneen verhot vaikuttavat tilan yleiseen muotoiluun, sisustukseen sekä estetiikkaan. Verhojen tulee täydentää sisustusta ja luoda yhtenäinen sekä visuaalisesti miellyttävä tila.

Esimerkiksi pimennyskaihtimiin on mahdollista yhdistää omaan ilmeeseen sopivat sivuverhot kaihdinten hoitaessa pimennyspuolen. Simppelin rullaverhon avulla taas voi luoda minimalistisen, modernin tyylin.

Lisäksi verhojen toimivuus tulee huomioida. Valitse verhot, jotka on helppo avata ja sulkea, taaten maksimaalisen käyttömukavuuden. Investointi laadukkaisiin verhoihin varmistaa, että verhot toimivat, kuten pitääkin.

 

Makuuhuoneen verhot Trendi Kaihtimen valikoimasta

Oletko siis valmis parantamaan unikokemustasi? Etsitään yhdessä täydellinen ratkaisu makuuhuoneeseesi. Ammattitaitoinen tiimimme auttaa mittatilauksena tehtyjen verhojen toimittamisessa sekä asennuksessa avaimet käteen -tyylillä. Hyvin levännyt kehosi kiittää!

Valikoimamme verhot valmistetaan Suomessa mittojen mukaan. Palveluumme kuuluu aina mittaus ja asennus, jotta verhojen olisi sinulle mahdollisimman vaivatonta.