fbpx

Tavoitteena hyvä uni – näin parannat unenlaatua ja jaksamistasi arjessa

Toisilla tulee hyvä uni missä tahansa ja milloin vain, toiset tarvitsevat tietynlaisen ympäristön, oman tyynyn tai riittävän pimeän sekä viileän tilan. Nukkuminen onkin pohjimmiltaan taitolaji. 

Uni jätetään harmillisen usein huomioimatta yleisen terveyden tärkeänä osatekijänä. Jokainen kuitenkin tietää, ettei sen merkitystä fyysisen ja psyykkisen jaksamisen suhteen voi korostaa tarpeeksi. Hyvin levännyt keho pystyy paremmin taistelemaan infektioita ja sairauksia vastaan, mikä vähentää sairastumisriskiä.

Lista hyvien yöunien eduista onkin pitkä. Kun ihminen saa säännöllisesti ja pitkällä aikavälillä unta riittävän määrän, keho ja mieli ovat valmiimpia toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Unen avulla keho pystyy korjaamaan itseään, mikä edistää immuunijärjestelmän, sydämen ja lihasten yleistä hyvinvointia.

Unella on myös merkittävä rooli hormonien ja aineenvaihdunnan säätelyssä, jotka taas vaikuttavat painonhallinnassa ja kroonisten sairauksien ehkäisyssä. Kauneusunet eivät siis ole ihan satua! Lue konkreettiset vinkit, miten parannat unesi laatua ja jaksamistasi arjessa.

 

Unen merkitys kokonaisvaltaiselle terveydelle

Fyysisten ominaisuuksien ohella hyvä uni edistää mielenterveyttä. Unen puute vaikuttaa mielialaan ja johtaa ärtyneisyyteen, ahdistuneisuuteen ja pitkittyneenä pahimmillaan jopa masennukseen.

Riittävä uni parantaa emotionaalista vakautta, parantaa muistia ja lisää luovuutta. Unen aikana aivot lujittavat muistoja ja käsittelevät tunteita, jolloin ihminen voi herätä virkeänä ja myös henkisesti terävänä.

Lisäksi syvän unen aikana keho vapauttaa kasvuhormoneja, jotka edistävät lihasten kehitystä ja korjaavat vaurioituneita kudoksia. Jos harrastuksiisi kuuluu fyysistä toimintaa tai treenaat muuten säännöllisesti, laadukkaasta unesta tulee entistä tärkeämpää optimaalisen suorituskyvyn ja palautumisen kannalta.

 

Unettomuus ja nukkumistottumusten parantaminen

Mieli täyttyy ajatuksista ja suunnitelmista. Uni ei tule, vaikka miten vaihtaisi kylkeä. Kuulostaako tutulle? Unettomuus on ymmärrettävästi suurin vastus laadukkaan unen saavuttamiselle ja jos unettomuuden kierrettä ei katkaista ajoissa, saattaa tuloksena olla krooninen unettomuus.

Unettomuus voi johtua useista tekijöistä, kuten stressistä, ahdistuksesta tai epäsäännöllisestä unirytmistä esimerkiksi vuorotyön takia. On kuitenkin olemassa useita tapoja, joilla unettomuudesta voi selviytyä ja samalla parantaa nukkumistottumuksia.

Heti aluksi kannattaa laatia johdonmukainen uniaikataulu, joka onkin avainasemassa unettomuuden voittamisessa. Yritä mennä joka päivä nukkumaan samaan aikaan ja asettaa herätyskin niin, että säännöllisyys auttaa säätelemään kehon sisäistä kelloa, myös viikonloppuisin. Säännöllinen rytmi helpottaa luonnollista nukahtamista ja heräämistä.

 

Hyvän yöunen tärkeimmät elementit

Monesti pelkästään nukkumisystävällisen ympäristön luominen auttaa uniongelmissa. Rentoutumista edistääksesi, pidä makuuhuoneesi viileänä, pimeänä ja hiljaisena. Euroja kannattaa sijoittaa mukaviin sänkyihin ja harkita pimennysverhojen käyttöä ulkoisen valon estämiseksi. Etenkin, jos asut alueella, jossa katuvalaistusta on reilusti.

Untamme ohjaa sisäinen vuorokausirytmi, joka myös säätelee esimerkiksi melatoniinin eritystä. Melatoniini hormoni, jota tuottaa aivojen käpyrauhanen ja jolla on kriittinen rooli uni-valve-syklissä.

Keho tuottaa melatoniinia pimeässä. Siksi täysin pimeässä nukkuminen edistää melatoniinin tuotantoa, helpottaen näin unen saantia. Nimenomaan melatoniini auttaa parantamaan unen laatua vähentämällä nukahtamiseen kuluvaa aikaa ja lisäämällä syvän unen määrää. Syvä uni on unen palauttavin vaihe.

Hyvä uni voikin siksi olla kiinni niinkin pienestä asiasta kuin valon määrästä. Oikeanlaisten verhojen roolia uniystävällisen ympäristön luomisessa ei voi liioitella, sillä ne tarjoavat yksityisyyttä ja auttavat säätämään makuuhuoneeseen tulevan valon määrää.

Valikoimastamme löydät ratkaisu sopivan uniympäristön luontiin – nimittäin laadukkaat kaihdinmalliset pimennysverhot. Verhot valmistetaan kotimaisena mittatilaustyönä juuri sinun kotiisi sopiviksi. Pimentävien kankaidemme valonläpäisyprosentti on pyöreä nolla.

Verhot asennetaan ikkunan väliin, jolloin pimennys on kaikkein tehokkainta. Lämpökään ei pääse huoneeseen, sillä verhokankaan ulkopinta on vaaleaa, auringon säteilyä poispäin heijastavaa pintaa. Valitset sitten rullaverhot tai pimennyskaihtimet, me autamme suunnittelussa, mittaamisessa sekä asennuksessa.

Unen saantia voi helpottaa myös rentouttava nukkumaanmenorutiini. Ennen unen yrittämistä kirjan lukeminen, lämmin kylpy tai meditaatio saattaa auttaa rentoutumaan riittävästi. Vältä stimuloivia toimintoja, kuten elektronisten laitteiden käyttöä tai kofeiinin nauttimista lähellä nukkumaanmenoa.

Muutakin unihygieniaa on hyvä pohtia, muun muassa käyttämällä aina puhtaita vuodevaatteita ja varmistamalla makuuhuoneen asianmukainen ilmanvaihto.

 

Vinkkejä nukkumaanmeno-ohjelman luomiseen

Jotta hyvät yöunet voidaan saavuttaa, laadukasta unta edistävän nukkumaanmenorutiinin luominen on ratkaisevassa asemassa. Tässä vielä kertauksena muutamia vinkkejä tehokkaan rutiinin rakentamiseen:

  • Luo looginen ja säännöllinen uniaikataulu, jota noudatat myös lomalla ja viikonloppuisin.
  • Luo rauhoittava ympäristö pitämällä makuuhuone viileänä, pimeänä ja hiljaisena. Pimennysverhoja käyttämällä estämään ei-toivottu valo. Trendi Kaihtimelta on saatavissa mittatilauksena pimennysverhot, tuotevaihtoehtoina ovat niin rullaverhot kuin pimennyskaihtimetkin.
  • Vältä elektronisten laitteiden käyttöä, somen selaamista, television katselemista tai kofeiinin nauttimista lähellä nukkumaanmenoaikaa. Ne häiritsevät unen saantia.

    Erityisesti elektronisten laitteiden lähettämä sininen valo häiritsee unisykliä. Harkitse sinisen valon suodattimien käyttöä tai elektronisten laitteiden sammuttamista vähintään tuntia ennen sänkyyn vetäytymistä.
  • Harjoittele rentoutustekniikoita, kuten syvää hengitystä, meditaatiota tai kevyttä venyttelyä saadaksesi rauhallisen mielentilan ennen nukkumaanmenoa.

Testaamalla näitä vinkkejä ja mukauttamalla nukkumaanmenoaikaan liittyvät rutiinit omien tarpeiden mukaan, on mahdollista luoda optimaalinen uniympäristö.

Aikuisen tulisi pyrkiä nukkumaan vähintään 7–9 tuntia joka yö. Vaikka yksilölliset unentarpeet voivat vaihdella, useimmat aikuiset tarvitsevat tämän määrän unta toimiakseen päivän aikana töissä tai opintojen parissa optimaalisesti.

Kun unta saa jatkuvalla syötöllä tarpeeksi, huomaa, millaisia etuja sen avulla saavuttaa fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin suhteen. Laadukas uni parantaa tuottavuutta, mielialaa, parantaa ihmissuhteita ja elämänlaatua.

 

Sijoita hyvinvointiin ja hyvään uneen

Käyttämällä aikaa terveellisten nukkumistottumusten luomiseen ja uniystävällisen ympäristön muokkaamiseen, sijoitat hyvinvointiisi pitkällä aikavälillä. Aseta hyvä uni etusijalle ja hyödynnä sen tarjoamia etuja.

Yhteenvetona voidaankin todeta, että laadukas uni on yleisen terveyden ja hyvinvoinnin peruspilari. Sillä on tärkeä rooli fyysisen terveyden ylläpitämisessä, jonka ohella hyvä uni parantaa mielenterveyttä, mielialaa, kognitiivisia toimintoja ja kokonaisvaltaista henkistä hyvinvointia.

Muista, että laadukas uni ei ole luksusta, vaan se on loppupelissä välttämättömyys. Tekemällä siitä yhden elämän prioriteeteista, on mahdollista hyödyntää parempaa terveyttä, tuottavuutta sekä onnellisuutta kaikilla elämän osa-alueilla.

 

Pimennyskaihtimet hyvään uneen Trendi Kaihtimen valikoimasta

Ota uniongelmista niskalenkki ja sijoita hyvinvointiin luomalla parempi uniympäristö. Aseta hyvä uni etusijalle ja tutustu pimennyskaihtimiin tai pimennysrullaverhoihin.

Valikoimamme pimennysverhot valmistetaan Suomessa aina mittojen mukaan. Palveluumme kuuluu aina mittaus ja asennus, jotta verhojen hankinta olisi sinulle mahdollisimman vaivatonta.